Ingrediënten
Voor 4 personen | 5u kooktijd | 30 min voorbereidingstijd
- 4 lage runderribben met been
- 1 ui
- 1 kruidentuiltje
- 8 salieblaadjes
- ½ bosje jonge peterselie
- 20 in huis opgelegde uitjes (uien op azijn van grootmoeder Nènène)
- Olijfolie
- 1 grote wortel
- 3 grote eetlepels Bister-mosterd
- 2 dl donker bier
- ½ liter runderjus of kalfsbouillon
- 2 theelepels zwarte peper (liefst gemalen in een koffiemolen)
- 12 walnoten (Franquette)
Voorbereiding
- Bestrooi het vlees twee uur van tevoren met fijn zout, zodat het goed in het vlees dringt.
- Snij de ui en de wortel in paysanne (driehoekjes).
- Maak een kruidentuiltje.
- Was de salie en peterselie.
- Laat de uien uitlekken.
- Neem een gietijzeren braadpan, en laat de ribben aankleuren in de olijfolie, tot ze mooi donkerblond zijn.
- Draai het vuur lager.
- Voeg de in blokjes gesneden ui en wortel toe, en het kruidentuiltje. Laat het samen kleuren.
- Voeg vervolgens de Bister mosterd toe en laat doorkoken om de scherpte af te zwakken.
- Voeg dan de zure uitjes en salie toe.
- Blus met het bier en laat inkoken.
- Bevochtig met ⅓ van de runderjus.
- Dek af met bakpapier en een deksel en laat tussen 3u30 en 4u15 op zeer laag vuur sudderen. Bevochtig af en toe met de rest van de rundvleesjus.
- Voeg na ¾ van de kooktijd versgemalen peper toe.
- Aan het einde van de bereiding moet het vlees smeltend mals zijn en de saus op natuurlijke wijze gebonden.
- Voeg de walnoten en vers gehakte peterselie toe.
- Serveer met een goede aardappelpuree en een paar gebakken uitjes.