
INGREDIËNTEN
- Witloof (4 grote of 8 kleine stronken)
- Aardappelen (9 grote)
- Boter (100g)
- Melk (50cl)
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- Hesp (8 plakjes)
- Bloem (4 el)
- Mosterd (1kl)
- Citroen (1/2)
- Gemalen kaas (300g)
Mise-en-place
- Snijd de topjes van het witloof en halveer de stronken (als je vier rote gebruikt, bij acht kleine laat je ze best in hun geheel).
- Schil de aardappelen en snijd in stukken.
- Snijd een veel bakpapier in een cirkel die net iets groter is dan de pan die je gaat gebruiken om je witloof in te stoven

Ready-steady-cook
- Plaats een pan op het vuur, voeg er een klont boter aan toe en stoof er het witloof in.
- Als het witloof wat kleur begint te krijgen, voeg je een scheutje water toe en leg je een vel bakpapier op de pan. Laat het witloof rustig stoven.
- Controleer regelmatig of het gaar is.
- Eenmaal gaar laat je het lekken in een vergiet (met een pot eronder om het vocht op te vangen om later te gebruiken).
- Kook ondertussen de aardappelen gaar in een pot met licht gezouten water.
- Giet af en doe ze terug in de pot. Plaats kort terug op het vuur om de aardappelen al roerend wat uit te drogen. Haal ze van het vuur en voeg een klont boter toe.
- Stamp de aardappelen tot een puree en voeg er een scheutje melk aan toe.
- Kruid met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Houd warm.
- Rol het witloof in de hesp eb leg mooi naast elkaar in een ovenschaal.
- Zet een pot of pan met hoge randen op het vuur en smelt er een goeie klont boter in.
- Voeg er de bloem aan toe en roer. Laat even meebakken en voeg er vervolgens melk aan toe totdat je een mooie gebonden saus krijgt (de saus wordt nog dikker door er kaas aan toe te voegen). Giet er het kookvocht van het witloof bij en roer.
- Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
- Doe er een koffielepel van je favoriete Bister mosterd bij en een beetje citroensap.
- Roer en kruid met peper, zout, en versgeraspte nootmuskaat.
- Zorg ervoor dat de kaassaus dikker is dan dat je uiteindelijk wenst, want door het vocht dat nog in het witloof zit, zal de saus nog verdunnen in de ovenschaal.
- Giet de kaassaus over de witloofrolletjes en werk de ovenschotel af met geraspte kaas.
- Plaats een 10-tal minuten onder een hete grill of totdat je een mooi goudbruin korstje krijgt.