Contacteer ons

Bister ondersteunt de herlokalisatie van de zonnebloemsector in België door opnieuw een beroep te doen op de boeren van het Farm For Good netwerk.

Namen, 4 oktober 2024 – Zonnebloemen worden nog steeds niet veel geteeld in onze streken, maar het is een innoverend gewas voor de Belgische boeren. Om de overgang naar een duurzamere landbouw te maken, is het essentieel om de teelten uit te breiden en te diversifiëren en tegelijk de afzetmarkten veilig te stellen. Bister heeft dit begrepen. Na de verplaatsing van de mosterdproductie naar België, lanceert Bister met trots een 100% biologische mayonaise op basis van 100% Belgische zonnebloemolie.

Een project geboren uit de samenwerking met Farm for Good boeren

Het lanceren van een nieuwe sector vereist onderzoek en ontwikkeling op zowel agronomisch als logistiek niveau, inclusief het verwerkingsproces en de recepten. “Toen Arthus de Bousies, CEO van Bister, ons vertelde dat hij een tweede productieketen wilde ontwikkelen, waren we zo enthousiast dat we onmiddellijk contact hebben opgenomen met Carrefour en Déli Traiteur om hen bij dit nieuwe hoofdstuk te betrekken. In feite moet de hele waardeketen gemobiliseerd worden voor de lancering van een nieuw product dat de overgang ondersteunt”, zegt Donatienne van Houtryve, CEO van de Farm For Good coöperatie.

Clotilde de Montpellier, oprichter van Farm For Good “We hebben geluk met bedrijven als Bister, die een innovatieve visie op de industrie hebben en zoveel mogelijk grondstoffen willen verplaatsen. In de loop der jaren hebben we een vertrouwensrelatie opgebouwd tussen de boeren en het Bister-team. Het is door dit soort langdurige partnerschappen dat we de sector naar een duurzamer systeem kunnen brengen. Naast de hoge kwaliteit van het product heeft dit potje ook een symbolische waarde voor de agro-ecologische transitie”.

De zoektocht naar 100% Belgische mayonaise

Als je biologische en Belgische producten wilt produceren, zijn de uitdagingen enorm. “Tot op heden zijn we er nog niet in geslaagd om biologische azijn te vinden die in België wordt geproduceerd. Maar we geven de hoop niet op... Daarom hebben we besloten om ondertussen een mayonaise te maken die 100% biologisch en 99% Belgisch is,” legt Arthus de Bousies, CEO van Bister en Natura, uit.

De nieuwe mayonaise wordt gepresenteerd in het emblematische granaatappelpotje van Bister. Vanaf half oktober is de mayonaise verkrijgbaar voor €2,99.

De jonge coöperatie Farm For Good, die in juli 2023 werd opgericht, telt nu 95 biologische boeren die 8.200 hectare, of 1% van het Waalse landbouwareaal, bestrijken. In twee jaar tijd hebben 10 boeren deelgenomen aan de zonnebloemketen.

 

«Als boer ben ik erg trots om te zien hoe onze producten gewaardeerd worden. We zijn niet gewend dat landbouwbedrijven en de industrie samenwerken, maar door open te communiceren kunnen we onze visies samenbrengen. Dit gaat gepaard met echte discussies over onze respectieve beperkingen en hoe we samen oplossingen kunnen vinden. Dat is waar het bij de coöperatie om draait. Natuurlijk is er ook een rol weggelegd voor de consument als laatste schakel in de keten. Wat mij betreft zou ik geen andere mayonaise kopen dan deze» legt Etienne Frippiat, een boer in Falaën, uit.