Ingrediënten
- Aardappelen (1kg)
- Mosselen (2kg)
- Ui (1)
- Selder (4 stengels)
- Boter (grote klont)
- Peper
- Frituurolie (2l)
- Mayonaise
- Bier (zoveel je maar wil)
- Melk (groot glas)
- Zout
Mise-en-place
- Snijd de aardappelen in frietjes (in de dikte die je zelf graag hebt).
- Spoel de mosselen twee keer in koud water en verwijder de ‘baard’
- Pel de ui en hak die samen met de selder fijn
- Verwarm je friteuse voor op 160°.
Ready-steady-cook
- Bak de frietjes voor en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Zet een grote pot op het vuur en stoof de ui en selder in een royale portie boter.
- Voeg de mosselen toe en kruid met wat peper. Laat ze een 5-tal minuten stoven.
- Schud ze daarna op en laat ze nog enkele minuten stoven totdat alle mosselen open zijn.
- Bak de frietjes goudbruin op 190° en laat ze nogmaals als uitlekken op keukenpapier.
- Serveer met een goeie kwak mayonaise met ei en een frisse pils en je dag kan niet meer stuk!
Snack & Tip: Als je mosselen en vocht overhebt, haal de mosselen uit de schaal en zet een pot op het vuur. Stoof wat ui, selder en look aan in boter, voeg wat bloem toe en laat even meebakken. Giet er vervolgens het overgehouden vocht van de mosselen bij (giet niet alles erbij, want er kan nog zand in zitten) en meng met een garde. Laat een 10-tal minuten inkoken en giet door een zeef. Zet terug op het vuur, doe er een scheutje room bij en meng. Proef en kruid eventueel met peper en zout. Voeg er als laatste de mosseltjes aan toe en ziezo, een heerlijke mosselsoep!